Duurzame naaicursus - upcycle! (5 weken)

Ingangseisen: Voor absolute beginners is de cursus niet geschikt. Het is vooral belangrijk dat je grotendeels zelfstandig om kunt gaan met een naaimachine. De docent helpt natuurlijk, waar nodig.

Dit is een naaicursus met een duurzame insteek. In deze cursus gaan we upcyclen, waarbij we steeds verschillende kledingstukken en hergebruikt textiel als uitgangspunt nemen voor een nieuw kledingstuk.
In deze naaicursus leer je niet alleen technische naaivaardigheden en werken met patronen. Je wordt je ook bewust van de problemen van de mode- en textielindustrie en de lange weg die we hebben te gaan naar duurzaamheid. Daarom maken we in deze cursus een uitstapje naar een lokale kringloopwinkel om te zien hoe groot de kledingberg nou eigenlijk is.
Upcyclen betekent werken met tweedehands kleding en het zo transformeren dat het weer een tweede leven krijgt als een ander kledingstuk. Als je op een creatieve manier kijkt naar een tweedehands kledingstuk, zal je zien dat het eigenlijk ook gewoon een lap stof is. Je krijgt inspirerende voorbeelden aangereikt en mag zelf verzinnen wat je gaat maken. We gaan verder dan ‘mouwen afknippen om van een T-shirt een hemdje te maken’. We gaan op de naaimachine aan de slag en werken naar behoefte ook met naaipatronen.

Wat je leert:
- transformeren van kledingstukken;
- werken met verschillende soorten textiel;
- met creatieve blik kijken naar tweedehands kleding;
- bewustzijn van problemen in mode-industrie;
- inspirerende voorbeeldprojecten;
- naaivaardigheden;
- werken met naaipatronen.
 
De cursusprijs is inclusief het gebruik van een naaimachine (er zijn 5 - 7 naaimachines beschikbaar tijdens de les), ander gereedschap en benodigdheden voor het naaien. Je mag ook je eigen naaimachine meenemen en gebruiken voor de les.
Belangrijk: de stof/tweedehands kledingstukken neem je zelf mee naar de les. Daarnaast zullen we ook wat tweedehandskleding neerleggen waar je gebruik van kunt maken.

Externe cursuslocatie: Stadhuisbrug 5
Tinka zal vanaf eind oktober 2022 haar naailessen geven in haar tijdelijke naaiatelier:  "Steekje Los- duurzaam naaicafé".  Haar atelier bevindt zich in het souterrain van Green UP warenhuis, Stadhuisbrug 5 in Utrecht.  De lessen zijn vanaf dan dus niet meer in Parnassos!

Lesdata:
Deze cursus zal in principe gedurende de gehele cursus wekelijks op dezelfde dag en tijd plaatsvinden. Mocht er een les uitvallen wegens een feestdag of wegens andere oorzaken (bijv. ziekte docent, organisatorische redenen), dan zal de les aan het eind van het cursusprogramma worden ingehaald. Houd er dus rekening mee dat een cursus hierdoor enkele weken kan uitlopen. Je kan in onze voorwaarden meer lezen over deze regeling.


Early bird korting voor UU-studenten
UU-student? Via het Nationaal Programma Onderwijs krijgen early birds van 16 januari t/m 16 februari 20% extra korting op cursussen die starten vanaf 20 februari.  Deze korting komt bovenop de 50% studentenkorting die je al krijgt en wordt automatisch verrekend bij de inschrijving. Let op: de early bird korting is beperkt beschikbaar. Op = op, dus wees er snel bij! 


Terug naar Beeldend